Kinderklassiek Assepoester en Zwanenmeer

kinderbenen in balletpakje
© iStock

edwin-ruttenEdwin Rutten

‘Met kennis kom je ver’, zegt Edwin Rutten altijd, ‘maar met fantasie kom je overal.’ Dat motto ligt ten grondslag aan zijn kijk op de klassieke meesterwerken. Hij nodigt kinderen en andere volwassenen, of – het is maar hoe je het bekijkt – volwassenen en andere kinderen uit om bij het luisteren naar muziek hun fantasieknopje aan te zetten. Dat doet hij zelf ook.
Rutten heeft er zelf geen enkele moeite mee zijn woorden te laten dansen op de noten of andersom. Op zijn nieuwste dubbel-album is dat misschien ook niet meer dan logisch, want hij vertelt het verhaal bij twee balletten: Prokofjevs Assepoester en Tsjaikovski’s Zwanenmeer.
ak-ruttenHet zijn mooie vertellingen voor kinderen, met veel leerzaams tussen de regels, maar altijd speels. En als volwassen ‘kind’ kun je genieten van de listige woordspelingen, die jongere luisteraars ontgaan, zonder dat ze er last van hebben. Zo ‘krijgen de hanen kippenvel’ als ze Assepoesters stiefzusters zien, ‘kibbelen als een stel kibbelingen zonder kop’ en vinden dat Assepoester ‘haar muiltje moet houden’.
Ruttens manier van vertellen werkt aanstekelijk. Je zou hem de
Drs P. van de klassieke muziek kunnen noemen.
Assepoester en Het Zwanenmeer verteld door Edwin Rutten was in de winkel verkrijgbaar in het kader van de actie ‘Aangenaam Klassiek 2014’.


Aanbevolen opnamen

lka er was eenslka midzomernachtdroom minislka kerstverhaal


Kijk Lucie Lente VKLees en luister ook