Kijk Koffiekantate

Ei! wie schmeckt der Coffee süße,
Lieblicher als tausend Küsse,
Milder als Muskatenwein.
Coffee, Coffee muss ich haben,
Und wenn jemand mich will laben,
Ach, so schenkt mir Coffee ein!

Hoewel we goede koffie tegenwoordig sterk associëren met Italië, werd de eerste koffie in Europa pas ingevoerd in de tijd dat Johann Sebastian Bach werd geboren, in 1685. Bach schreef zijn Koffiecantate tussen 1732 en 1734. De modieuze drank was in die tijd zo populair geworden, dat er overal in de steden koffiehuizen ontstonden, waar ook gemusiceerd werd.
In Leipzig speelde het Collegium Musicum, het studentenorkest, onder leiding van de grote Johann Sebastian iedere vrijdag in Café Zimmermann, het koffiehuis van Gottfried Zimmermann in de Katharinenstraat in Leipzig. Voor deze avonden schreef Bach dit werk, dat eigenlijk meer een mini-opera dan een cantate is. Ton Koopman en zijn Amsterdams Barokorkest voeren het hier dan ook op zeer authentieke manier uit.

Heer Schlendrian probeert met man en macht zijn dochter Liesje te ontmoedigen om teveel koffie te drinken. Hij verzint er vanalles op, maar helaas voor hem is Liesje hem te slim af. De complete tekst van de cantate kun je hier vinden.


sl-ton-koopman-vk_220x220Lees en luister ook