Top 10 Aan de Amsterdamse Grachten

Wandelend over de brug waar de Prinsengracht en de Leidsegracht elkaar kruisen, vond Pieter Goemans in 1949 de inspiratie tot het schrijven van het lied Aan de Amsterdamse Grachten, dat uit zou groeien tot een grote hit. Johnny Kraaykamp was de eerste die het voor publiek zong in het Café de Paris in Amsterdam. Na hem volgden velen, van volkszangers tot klassieke musici. Inmiddels is er vrijwel geen Nederlander, en zeker geen Amsterdammer, die niet op zijn minst het refrein ervan kan meeneuriën. En de Amsterdamse brug werd ter ere van de componist van dit tweede Nederlandse volkslied omgedoopt tot ‘Pieter Goemansbrug’.

Hans en Nan Boskamp

Zanger/acteur Hans Boskamp en zijn vrouw Nan waren de eersten die in 1956 het lied van Goemans op de plaat zetten.


Wim Sonneveld

De opname van Wim Sonneveld uit 1962 staat op eenzame hoogte. Het is de referentie-opname die bij veel mensen in het gehoor gegrift staat.


De Arabier

De Arabier is een van de beroemdste draaiorgels van Nederland. De Amsterdamse draaiorgelfamilie Perlee is eigenaar van het instrument en in de straten van de hoofdstad heeft het talloze keren dit lied gespeeld. Inmiddels heeft het orgel de status van rijksmomument gekregen en klinkt Aan de Amsterdamse Grachten in het Museum Speelklok in Utrecht.


Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Natuurlijk mag hun knappe en virtuoze bewerking van het lied voor blokfluitensemble in dit rijtje niet ontbreken!


Elly Ameling

Bij deze klassieke versie van het lied uit 1984 met sopraan Elly Ameling is de meesterlijke begeleiding van pianist Louis van Dijk.


André Rieu

Deze bijzondere opname van de bewerking van violist André Rieu werd gemaakt tijdens het milleniumconcert op 3 juni 1999 ter ere van de honderjarige sterfdag van Johann Strauss II.


Maxim Vengerov

Sinds 1981 wordt ieder jaar in augustus in Amsterdam het Prinsengrachtconcert georganiseerd. In 1994, de editie waarin violist Maxim Vengerov en pianist Itamar Golan optraden, werd de traditie geboren om het concert af te sluiten met een bewerking – deze eerste werd gemaakt door Joop Stokkermans – van Aan de Amsterdamse Grachten. Start de video op 8’50” en je ziet en hoort hoe het publiek op de bootjes verrast wordt door het geliefde en voor deze gelegenheid zeer toepasselijke lied.


Joseph Calleja

Tijdens het Prinsengrachtconcert 2013 was het voltallige Koninklijk Concertgebouw Orkest op het ponton in de gracht aanwezig. Onder leiding van dirigent Antonio Pappano zong tenor Joseph Calleja – in het Nederlands – dit mooie lied.


André van Duin en Ilse de Lange

Geheel in de traditie van Wim Sonneveld zingt André van Duin samen met Ilse de Lange Aan de Amsterdamse Grachten tijdens een Nieuwjaarsconcert in 2017.


Lisa Batiashvili

De Georgische violiste Lisa Batiashvili gaf in 2014 een indrukwekkend concert op de grachten van de hoofdstad. Ook zij sloot natuurlijk af met een mooi arrangement van het lied van Pieter Goemans.


Lees en luister ook