Componist De jonge Mozart

Iedereen weet wel iets van het levensverhaal van Mozart. Dat ongelooflijke talent, die beroemde losbandige levensstijl en natuurlijk de tragische vroege dood van de componist op de leeftijd van slechts 35 jaar. Maar wat weet je precies over Mozarts jeugd? Tijd om je te verdiepen in het wel en wee van het beroemdste wonderkind van Salzburg…

00

Luister naar de allereerste orkestwerken van de jonge Mozart terwijl je leest.


Lang, lang geleden, in een land hier ver vandaan…

01

Een klein meisje speelt klavecimbel, haar jongere broertje kijkt vol bewondering toe.

03

Het meisje heet Maria Anna, maar iedereen noemt haar Nannerl. Haar broertje is Wolfgang – Wolfgang Amadeus Mozart, om precies te zijn. 

04

Met haar negen jaar wordt Nannerl gezien als wonderkind, ze is al een echte beroemdheid in Salzburg. Hun vader Leopold is vicekapelmeester van het Salzburgse hoforkest en een gerespecteerd muziekleraar.

De jonge Wolfgang, vier-en-een-half jaar jonger dan zijn zus, is ook dol op muziek.

05

Wolfgang krijgt les van zijn vader en leert snel! Het duurt niet lang of de kinderen Mozart brengen het publiek in vervoering met hun gezamenlijke concerten. Ze zijn allebei uitzonderlijk virtuoos. Wonderkinderen zijn erg populair in die tijd en ze verdienen er goed mee.

Het duurt daarom niet lang of Leopold geeft het componeren op, zodat hij meer tijd aan zijn kinderen kan besteden.

06

Het is hard werken voor de Mozart-kinderen, ze geven vaak meerdere concerten per dag. Maar ze krijgen erkenning: op tien- en zesjarige leeftijd spelen Nannerl en Wolfgang aan het hof in Wenen voor Keizerin Maria Theresa.

07

De kinderen maken veel indruk aan het hof. Ze kunnen alles wat hun keizerlijke gastvrouw hen vraagt, doen trucjes en laten zich uitdagen. Ze spelen zelfs terwijl ze het klavier niet kunnen zien.

De keizerin vindt het geweldig en haar applaus betekent een koninklijk stempel op hun carrière. Het gaat de Mozarts voor de wind.

08

Leopold vindt dat het tijd is om zijn kinderen aan de wereld te laten zien. Als Nannerl en Wolfgang elf en zeven jaar oud zijn, zorgt hij voor verlof van zijn werkgever de Aartsbisschop van Salzburg en gaat met het hele gezin op tournee.

Hij hoopt dat zijn kinderen de familie rijkdom zullen brengen…

09

De Mozarts doen alle belangrijke plekken in Europa aan en spelen voor volle zalen in Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Nederland.

Ze zijn gedurende drie jaar vrijwel constant op pad. Nannerl speelt de moeilijkste stukken op clavecimbel, Wolfgang doet de klavierkunstjes, improviseert en speelt geblinddoekt. Bovendien voert hij nog wat vioolconcerten uit.

10

Ondanks het overvolle tourschema, een aantal periodes van ziekte in de familie en wat vervelende financiële situaties, is de jonge Mozart in de zevende hemel. Hij absorbeert alle muzikale indrukken en ontmoet de grootste componisten van die tijd.

11

En wat erin gaat komt er ook weer uit. Wolfgang slaat aan het componeren, hij schrijft een serie stukken die Nannerl uitvoert.

Leopold weet niet hoe snel hij moet zorgen dat deze werken worden gepubliceerd. Nog tijdens de tournee van de familie worden ze uitgegeven.

12

In april 1764 arriveren de Mozarts in Londen. Mozart kan niet wachten om Johann Christian Bach te ontmoeten, de jongste zoon van Johann Sebastian. Zijn symfonieën zijn heel populair.

Tijdens hun verblijf in Londen wordt Leopold ernstig ziek en gedurende enige tijd geven de kinderen geen concerten. Wolfgang heeft meer tijd om te componeren en schrijft zijn eerste orkestwerk. Zijn Symfonie Nr.1 wordt uitgevoerd als de componist slechts negen jaar oud is.

13

Als Nannerl en Wolfgang ouder worden dient zich voor beiden een heel verschillende toekomst aan. Nannerl wordt 18 en als plichtsgetrouwe dochter is dat de leeftijd om te trouwen. Daarmee komt er een einde aan haar muzikale carrière. Wolfgang daarentegen, met zijn rebelse en uitgesproken karakter, blijft concerten geven en touren met zijn vader.

Zijn genie zal van invloed zijn op generaties musici en muziekliefhebbers.

15


top-10-wonderkinderen-vkLees en luister ook