Top 20 Christmas Carols

christmas sheet music
© Shutterstock

De Britse koordirigent Andrew Stewart maakte een Top 20 van zijn favoriete Christmas Carols, zowel oud als hedendaags.

1 Once in Royal David’s city

De tekst werd geschreven in 1840 voor een groep verveelde schoolkinderen. Het is een volmaakt voorbeeld van de geest van het kerstfeest. Voces8 maakte een mooie eigentijdse versie van het lied.


2 This is the truth sent from above

Dit volkslied komt van een Shopshire Folksinger in het begin van de twintigste eeuw. De aardse melodie en het religieuze verhaal komen luid en duidelijk over dankzij dirigente Belinda Sykes en haar bevlogen ensemble Joglaresa.


3 O come, all ye faithful

Niemand kent de herkomst van deze carol, maar vermoedelijk dook hij voor het eerst op in kringen van katholieke Engelse ballingen in Frankrijk. De koperklanken van dirigent David Willcocks versterken zijn macht en majesteit.


4 Twelve days of Christmas

Niet voor het eerst en niet voor het laatst gaf componist John Rutter met een sterk arrangement nieuw leven aan een oude kerstkraker. In het lied draait het om een geschenk dat elke dag gegeven wordt van Eerste Kerstdag tot Driekoningen, dat het einde van de kersttijd markeert.


5 The lamb

Dit lied schreef componist John Tavener op een gedicht over onschuld van William Blake. Het koor van King’s College Cambridge gaf het werk zijn wereldpremière tijdens de traditionele dienst op kerstavond in 1982. Sindsdien groeide het uit tot een klassieker.


6 The holly and the ivy

Hulst en klimop waren heidense symbolen van goed en kwaad en werden in de middeleeuwen verbonden met de gekruisigde Christus en de maagd Maria ‘zo wit als de lelie’.


7 God rest you merry, gentlemen

De meeslepende melodie van dit lied verscheen voor het eerst in The English Dancing Master in 1651 en werd in de negentiende eeuw vermengd met volksliederen uit het westen van Engeland.


8 The boar’s head carol

Het jagen van everzwijnen was, totdat ze uitstierven, populair tijdens Kerst in Groot-Brittannië. Dit volkslied werd eeuwenlang elk jaar gezongen in Queen’s College in Oxford.


9 Shepherd’s pipe carol

Een herdersjongen gaat op weg naar Bethlehem om de net geboren Jezus te zien in deze evergreen die John Rutter in zijn studententijd eind jaren zestig schreef voor het koor van Clare College in Cambridge. Het lied roept sterke emoties op zonder te zwelgen in stroperige sentimentaliteit.


10 O come, O come Emmanuel

Emanuel staat voor ‘God met ons’, een herinnering voor de christenen aan de leer van de incarnatie. De originele melodie komt uit een 13de-eeuwse bron en is waarschijnlijk nog veel ouder dan dat.


11 A babe is born

William Mathias schreef dit lied in 1971 in opdracht van het Cardiff Polyphonic Choir. Het gezang komt tot leven vanuit een sprankelende inleiding door het orgel en omspant het wonder van de geboorte van Jezus.


12 Gabriel’s message

Arrangeur Jim Clements maakte bewerkingen voor popster Tom Jones en The King’s Singers. Hij boog zich ook over een prachtig arrangement van dit traditionele Baskische volkslied voor Voces8.


13 O magnum mysterium

Voor de glimmende structuur en de pakkende dissonanten van dit geliefde motet liet componist Morten Lauridsen zich inspireren door een stilleven van de 17de-eeuwse Spaanse schilder Francisco de Zurbarán.


14 The Coventry Carol

Deze carol gaat over het bloedstollende verhaal van de babymoord rond Bethlehem door koning Herodes. Het lied behoort tot de jaarlijkse mysteriespelen die in Coventry vanaf de late veertiende eeuw worden uitgevoerd.


15 Illuminare, Jerusalem

De ‘Master of the Queen’s Music’ Judith Weir scoorde in 1985 een koorhit met haar Illuminare, Jerusalem, geschreven voor en hier uitgevoerd door de beste koorleden van King’s College Cambridge.


16 A Virgin unspotted

De in Boston geboren William Billings schudde de puriteinse wereld van New England wakker met hymnes als Judaea, beter bekend als A virgin unspotted. Het Tavener Consort opent het genereuze hart van deze muziek met een verheffende uitvoering.


17 Jesus Christ the apple tree

Elizabeth Poston speelde een belangrijke rol bij het behouden van Engelse volksliedjes en ze maakte een onvergetelijke indruk met haar simpele toonzetting van deze anonieme 18de-eeuwse tekst.


18 In the bleak midwinter

Het gedicht A Christmas Carol, beter bekend als In the bleak midwinter, van Christina Rossetti inspireerde organist en componist Harold Darke tot deze bijna volmaakte miniatuur.


19 Lullay my liking

Gustav Holst schreef dit lied in 1916 voor het Thaxted Whitsun Muziekfestival. Hij verbindt 15de-eeuwse woorden aan muziek die beelden van de middeleeuwen oproept.


20 The first nowell

Dit lied komt wellicht uit Cornwall, waar het al meer dan een eeuw een wezenlijk onderdeel is van de Christmas carol diensten. De bewerking van Philip Ledger laat de tekst in al zijn nobelheid schijnen.


Aanbevolen opnamen

lka essential carolspl chirstmas songs carolspl baroque christmas


istock_000014662851small446_220x220Lees en luister ook