Top 10 Muzikale bloopers

© AtomStudios / iStock

Alleen al in Het Concertgebouw vinden jaarlijks 700 concerten plaats. Met een ontelbaar aantal concerten van klassieke musici wereldwijd, is het niet wonderlijk dat er wel eens iets mis gaat. Van vliegende strijkstokken tot een wel heel bijzondere interpretatie van Beethovens Vijfde Symfonie: we hebben de leukste muzikale-live bloopers voor jullie op een rijtje gezet!

Een dodelijk telefoontje

Wanneer tijdens een intiem moment van Haydns Pianoconcert een mobiel het stuk verstoord, is voor pianist Christian Zacharias de maat vol. Een uiterst pijnlijk moment volgt. Toch laat Zacharias zich niet van slag brengen. De pianist weet na het incident de magie met dezelfde intensiteit terug te toveren.


Het belang van studeren

Een staatsbezoek is een plechtige gelegenheid. Vanwege de gevoelige diplomatieke aard is van te voren vaak alles al vastgelegd: wie naast wie zit tijdens het dineren, de route langs de monumenten en het aantal bloemen in de ontvangsthal. Toch lijkt er tijdens het plannen van Vladimir Poetins bezoek aan Egypte iets vergeten. Mooi is dit Russische volkslied niet, maar de ongemakkelijke blikken van de staatsleiders maken veel goed.


Klapstuk

Tijdens een prachtig concert krijgt altviolist Yuri Bashmet plots te maken met een onverwacht percussiegeluid. Zijn staartstuk klapt, waardoor Bashmets hele instrument onspeelbaar wordt. Het meest komische hier is misschien nog wel zijn nonchalante en relativerende reactie. Bashmet heeft groot gelijk: hier valt niks aan te doen.


lka chailly beethovenMisgeslagen

Een duidelijk slagtechniek is belangrijk. Wanneer orkest en dirigent elkaar niet goed begrijpen leidt dat tot vervelende situaties. Dat blijkt maar weer uit dit filmpje. Aan het begin lijkt het erop dat, ondanks de miscommunicatie, alles toch nog redelijk goed gaat. Helaas mocht het niet zo zijn. Op een gegeven moment gaat het mis.


Omslaan

Musici hebben een problematische relatie met bladmuziek. Ze hebben het nodig, maar het is verre van ideaal. Het probleem zit hem in het omslaan, tijdens een concert blijft het lastig om hierdoor soepel en zonder onderbrekingen door te spelen. Soms wordt tegenwoordig daarom wel eens gekozen voor bladmuziek op een iPad. Na het zien van deze blooper lijkt dat nog niet eens zo’n slecht idee.


Page turner

Als pianist(e) heb je vaak te maken met een zogeheten ‘page turner,’ iemand die voor jou de pagina’s bladmuziek omslaat. Zelf heb je immers letterlijk beide handen vol aan het pianospel. Deze page turner ontmoet je vaak pas een paar minuten voor het concert of, in het geval van een luxe situatie, tijdens de generale repetitie. En dat leidt nog wel eens tot irritante situaties.


Vliegende stok

In het heetst van de strijd verlies je nog wel eens de controle over je lichaam. Zo ook bij deze violist. Wanneer de muziek de hoogte in vliegt, doet de stok mee. Gelukkig is er met een goede pianist niks aan de hand.


Tijdloos

Muziek kan ons door de tijd heen meenemen. Eventjes kan het publiek zich in het verleden wanen en de dagelijkse zorgen vergeten. Het heden is echter nooit ver weg. Daaraan herinnert de Nokia tijdens dit concert ons maar weer eens. Maar wat er dan gebeurd verwacht niemand, heden en verleden ontmoeten elkaar.


lka pires mozartNachtmerrie

De nachtmerrie van iedere musicus. Het orkest zet in en je komt erachter dat ze iets anders spelen dan jij in gedachten had. Wat dan? Weglopen is geen optie. Het concert afzeggen dan? Ook niet erg subtiel. Je kunt je het beste doen wat Maria Joao Pires deed: je best doen en het hele concert foutloos spelen.


Elegante blooper

Bloopers hoeven niet storend te zijn. Met de juiste handelingen en rust kan een hoop chaos worden vermeden. Wanneer bij deze violist de e-snaar breekt weet hij al snel wat te doen, waardoor het concert zonder slag of stoot door kan gaan.


Favo Bodde VKLees en luister ook