Instrument Piano

piano toetsen blurred
© iStock

De eerste piano werd rond 1700 gebouwd in Florence in Italië, door Bartolomeo Cristofori. Deze piano was voor wat betreft klank en techniek een ander instrument dan de huidige piano. De eerste piano’s werden pianofortes genoemd, dit betekent letterlijk ‘hard-zacht’. Het mogelijk maken van het spelen van dynamische verschillen was dan ook de revolutie die de uitvinding van dit toetsinstrument met zich meebracht. Op de voorlopers van de piano was dat niet (klavecimbel) of slechts heel beperkt (clavichord) mogelijk.
De piano zoals wij die kennen is een veel verfijnder instrument dan de eerste pianofortes. Dit instrument is daarom niet voor niets zo geliefd bij heel veel mensen.

piano-illustratie-220x220 (1)Classics To Go | 9 december 2014
Top 20 Grootste pianisten

‘Zoals ik de noten speel, dat verschilt niet veel van andere pianisten’, zei de legendarische Artur Schnabel. ‘Maar de stiltes tussen de noten… ah, daar verschuilt zich de echte kunst.’ Wie zijn de grootmeesters van deze stilte? De Top Twintig van Jessica Duchen, een oud-pianiste die aan de wieg stond van het…

> Lees meer


50-klavierkunstenaars-220x220Classics To Go | 23 februari 2015
Playlist Meesterpianisten

Vijftig meesterpianisten met een van hun mooiste opnamen in één playlist, wat wil je nog meer? Geniet van deze klavierkunstenaars en pianopoëten!

> Lees meer


grigory-sokolov-220x220Joost Galema | 24 februari 2015
In de spotlights Grigory Sokolov

Op het podium lacht hij niet. Daar weegt pianist Grigory Sokolov noten, zoals een dichter woorden. Na afloop in de kleedkamer ken je hem bijna niet terug. Een piano-god is mens geworden. Hij grijnst verlegen bij een vraag, de antwoorden heeft hij immers al in de concertzaal gegeven.

> Lees meer


24-preludes-220x220Classics To Go | 18 december 2014
Het meesterwerk Chopin Préludes

‘Elke Prélude van Chopin is een klein wonder’, zei Nederlands beste pianopedagoog Jan Wijn onlangs. De Poolse componist beschreef vierentwintig werelden, die samen een mysterieus heelal vormen.

> Lees meer


kinderhanden-op-piano-220x220Classics To Go | 28 juni 2015
Muziek en Pianoles

Geen instrument is zo populair als de piano en voor geen instrument is zoveel gecomponeerd. Voor iedereen die zich (opnieuw) wil laten inspireren, les heeft of wil nemen en op zoek is naar mooi repertoire: we zetten meer dan 100 goed speelbare stukken voor je op een rij.

> Lees meer


lucas-arthur-jussen-in-concertgemaal-220x220Classics To Go | 29 oktober 2015
Kijk Lucas en Arthur Jussen

Zolang ze zich kunnen herinneren zitten ze al op een pianokruk, apart en samen. De broers Lucas en Arthur Jussen zijn inmiddels 19 en 22 jaar oud en hebben ieder, zo jong als ze zijn, als pianist al een respectabele carrière opgebouwd. Onlangs verscheen hun vierde album voor Deutsche Grammophon, waarop ze…

> Lees meer


virtuozen-als-boksers-in-de-ring-220x220Classics To Go | 5 augustus 2015
Muziek en Pianoduels

Tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival is er een ‘pianobattle’ te zien in een boksschool. Vroeger gingen muzikale virtuozen vaker met elkaar ‘op de vuist’.

> Lees meer


beethoven-buste-op-pianotoetsen-220x220Classics To Go | 10 oktober 2014
Het meesterwerk Beethovens Keizerconcert

Beethoven had een hekel aan de adel, snobs die hun macht en rijkdom via erfenissen in de schoot geworpen kregen, en meenden dat dit toeval hen tot betere mensen maakte dan anderen. Op een avond beet de componist een van hen toe: ‘Wat u bent, dat werd  u door de toevallige plek van uw wieg. Wat ik ben, dat heb…

> Lees meer


jan-willem-rozenboom-220x220Joost Galema | 18 februari 2015
In de spotlights Jan-Willem Rozenboom

Pianist Jan-Willem Rozenboom brak in zijn conservatoriumtijd door als bandlid van Guus Meeuwis. Na zijn klassieke studie wierp hij zich op Bach. Te midden van het hectische popmuzikantenbestaan verdiepte hij zich in deGoldbergvariaties. Onlangs zette hij ze op cd.

> Lees meer


glenn-gould-220x220Classics To Go | 14 oktober 2015
Kijk Glenn Gould

In 1959 maakten filmmakers Wolf Koenig en Roman Kroitor een informeel portret van de legendarische pianist Glenn Gould. Ze filmden hem thuis, terwijl hij aan het componeren en studeren was, en in de studio. Dit resulteerde in twee documentaires. In Glenn Gould – Off the Record, zie je de pianist…

> Lees meer