Aanbevolen Broekmans en Van Poppel

broekmans def


lka bartok boxBéla Bartók – Complete Werken

32 cd’s / € 99,99

Onlangs verscheen deze 32 cd’s tellende box met het oeuvre van de Hongaarse componist Béla Bartók (1881–1945). Het is de meest volledige Bartókverzameling ooit en hij bevat een keur aan opnamen uit de caatalogus van Deutsche Grammophon, Decca en Philips.
Als luisteraar kun je Bartóks artistieke ontwikkeling in deze box op de voet volgen, van het van Liszt en Strauss doordrenkte symfonische gedicht Kossuth uit 1903, via het verhitte modernisme uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog, tot het lichtvoetige Derde Pianoconcert uit zijn sterfjaar.
Onder de uitvoerenden zijn bekende Bartókvertolkers als Zoltán Kocsis, Iván Fischer en Sir Georg Solti. Maar ook namen die je misschien niet zo gauw met Bartók zou associëren zijn vertegenwoordigd. Neem Sviatoslav Richter of Willem Mengelberg. Onder leiding van de laatste vond in 1939 in Amsterdam de première plaats van het Tweede Vioolconcert. De registratie van deze uitvoering, met violist Zoltán Székely en het Concertgebouworkest in topvorm, vormt een van de hoogtepunten van deze prachtige collectie.


lka sibelius mutterJean Sibelius – Vioolconcert – Anne-Sophie Mutter

1 cd / € 21,99

Los van de sublieme manier waarop violiste Anne-Sophie Mutter haar partij vertolkt in deze opname van het Vioolconcert van Sibelius, maakt het orkest het grote verschil. Zelden hoor je het zo grommen, kraken en zuchten van genot. Previns aanpak is kleurrijk, hij schildert een muziekaal landschap met veel oor voor detail. Het laatste deel van dit concert is het moeilijkst. Verandering van ritme is namelijk vaak een struikelblok, maar hier niet! Glorieus voert hij het orkest schijnbaar moeiteloos door de moeilijkste passages. Echter, vergeet niet dat zonder de verbluffende bijdrage van Mutter ook Previn in dit geval dit hoge niveau nooit had gehaald. De twee serenades en de Humoresque opus 87 nr. 1 voor viool en orkest zijn een zeer welkome aanvulling en matchen mooi met het vioolconcert.


lka sudbinDomenico Scarlatti – 18 Sonates – Yevgeny Sudbin

1 sacd / € 16,99

Pianist Yevgeny Sudbin nam voor het label Bis 18 sonates van Domenico Scarlatti op. Een gewaagd project, want steek je met dit repertoire boven het maaiveld van andere opnames uit?
Nou en of! Sudbins aanpak kent op deze opname vele facetten. Hij speelt de sonates zeer geestig, punctueel, uitbundig en voortvarend. Hij gaat voor de emotionele benadering, maar laat tegelijktertijd de constructie van het werk niet los. Het label zorgt er met deze Super Audio-opname voor, dat de genoemde muzikale kwaliteiten alle ruimte krijgen. Daardoor komt de muziek echt binnen en lijkt het alsof Sudbin bij je thuis in de huiskamer speelt.


lka fagiolini bvpI Fagiolini – Amuse-Bouche

1 cd / € 21,99

Dat het vocale ensemble I Fagiolini alleen uitblinkt in renaissance- en barokmuziek is een misvatting. Sinds hun oprichting in 1986 zongen zij net zo goed werken uit de 20ste en 21ste eeuw. Om deze kwaliteit kracht bij te zetten, namen zij bij Decca een cd op met uitsluitend werken van Franse componisten, van wie het muzikale hoogtepunt aan het begin van de vorige eeuw lag. In dit geval zijn dat Poulenc, Françaix, Satie, Daniel-Lesur, Milhaud en Ravel (arr. Williams). Muziek op teksten van grote dichters als Apollinaire en Éluard. Het geheel klinkt luchtig en gevat van karakter, maar ook melancholiek en op z’n tijd doorspekt met fijnzinnige erotiek. Met name die laatste kwaliteit lijkt het ensemble graag zeer ernstig te nemen, gezien de keuze van de cover van de cd. Wie herkent deze wellustige lippen nou niet? (Nee, het is niet Doutzen Kroes…)
I Fagiolini weet op deze cd al deze kenmerken vast te leggen en overtuigt hiermee veel meer te kunnen dan je wellicht al van ze wist. Speciaal opgenomen voor alle fans én iedereen die ze nog niet kende.


lka harnoncourtAntonín Dvořák – Symphonic Poems – Harnoncourt

2 cd / € 22,99

Op 5 maart van dit jaar overleed dirigent Nikolaus Harnoncourt. Zijn relatie met het Koninklijk Concertgebouworkest was heel lang en zeer hecht. Zó hecht dat zij hem in het jaar 2000 benoemden tot honorair gastdirigent. Rond dit millennium nam hij veel op met het KCO voor het label Teldec. Eén van de fonografische hoogtepunten uit deze zeer productieve periode vormen de opnames van werken van Dvořák. Naast zijn laatste drie symfonieën en het pianoconcert, nam hij vier symfonische gedichten op. Deze vier zijn uitgegeven als dubbel-cd. Dat dirigent, orkest en componist in dit geval voor elkaar zijn gemaakt, blijkt uit het resultaat van deze opnames. De werken zijn gehuld in geraffineerde klanken en een uitstekend gedoseerd gevoel voor dramatiek. Zo boeiend en bloemrijk hoor je De Middagheks, Het Gouden Spinnewiel, De Watergeest en De Houtduif zelden.


broekmans bakken


sibeliusLees en luister ook