Aanbevolen Boekhandel Broekhuis

nijland banner


kavakos virtuosoLeonidas Kavakos – Virtuoso

1 cd / €22,99

Veel topviolisten stelen de show met toegiften zoals deze werken die op de nieuwste cd van Leonidas Kavakos staan. Kavakos heeft oog en oor voor het menselijke achter het abstracte en houdt zich doorgaans keurig aan de partituur, maar toch kan hij de sfeer van improvisatie oproepen. Dat geldt zeker voor zijn nieuwe album Virtuoso, waarop hij met pianist Enrico Pace vrijelijk zijn eigen weg kan zoeken. Bij Kavakos gaat het er niet om alleen zijn technische kunnen te tonen, want achter de dubbelgrepen, glijdende noten en halsbrekende vingerzettingen verbergt zich een wereld van gevoelens. Een album waarbij je je geen moment verveelt.


rheinmadchenPygmalion & Raphael Pichon – Rheinmädchen

1 cd / €22,99

Alleen bij het horen van Die Capelle van Schumann kon ik de verleiding van het album Rheinmädchen al niet weerstaan. De Rijn is voor veel kunstenaars een grote inspiratiebron geweest, zo ook voor de grote componisten van de Duitse romantiek. Met werken van Wagner, Schumann, Schubert, Brahms en Isaac wordt een programma van het fantasierijke erfgoed gepresenteerd. Samen met Raphaël Pichon en zijn Ensemble Pygmalion worden we uitgenodigd de loop van de Rijn te volgen, met mysterie en betovering. Pareltjes in het repertoire voor vrouwenkoor.


handel in italyJulia Lezhneva – Handel in Italy

1 cd / €14,99

De jonge Händel kreeg op zijn reis door Italië veel inspiratie van zijn tijdgenoten en de kennis die hij daar verwierf deed het erg goed bij de Londense aristocratie. Alles wat zijn Italiaanse opera’s op de Britse bühne liet schitteren, is al terug te vinden in de muziek die Händel als jonge twintiger op zijn tochten langs Venetië, Napels, Florence en Rome componeerde. Julia Lezhneva, 25 jaren jong, is dan ook bij uitstek geschikt om de sopraan aria’s van de jonge Händel voor het voetlicht te brengen. In Il Giardino Armonico en Giovanni Antonini heeft ze de perfecte partners gevonden. Puur, niet teveel vibrato, gewoon een mooie opname.


yuja wang koopYuja Wang – Ravel Pianoconcerten

1 cd / €14,99

Ook zonder mediahypes en flashy outfit trekt Yuja Wang de aandacht. Cd aan, ogen dicht, en Ravels Pianoconcert in G verovert bruisend en meeslepend de ruimte. Het Pianoconcert voor de linkerhand is weer een ander verhaal. Het is gecomponeerd voor Paul Wittgenstein, die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm had verloren. Hierin gaat Ravel eerder uit van duistere tinten. Als intermezzo tussen de twee concerten bevat de cd de Ballade opus 19 van Fauré in de oorspronkelijke versie voor piano solo. Transparantie, eenvoud en intens muziekplezier, heerlijk.


vinnitskayaAnna Vinnitskaya – Sjostakovitsj Pianoconcerten

Sjostakovitsj was zelf een briljant pianist én een vreselijke zenuwpees. Vinnitskaya brengt beide aspecten begenadigd onder één noemer, met up tempo buitelnoten en een toucher dat tinkelt als metalen lepeltjes op porselein. Deze muziek lijkt oppervlakkig en luchthartig, maar ook daarvan kun je bij Sjostakovitsj nooit zeker zijn. Achter de ogenschijnlijke ernst steekt scherp snijdende humor. De twee aanvullende werkjes voor quatre-mains zijn écht ongecompliceerd, maar alleszins het aanhoren waard. Dit is vuurwerk!


Ga naar de website of de facebookpagina van Boekhandel Broekhuis voor meer info.


yuja 220Lees en luister ook